Saturday 16 December 2017

NO Fail Gool Gappay/pani puri/How to make Gol Gappay at Home/Easy/foolpr...



WATCH ALL MY VIDEOS ON YOUTUBE AND SUBSCRIBE MY YOUTUBE CHANNEL

N0 Fail G00l Gappay 
Ingredients for puri ' s / G00l Gappay / pani puriSamolina ( suji ) 2 cups fine (if ur suji is not fine then u can grind for just 15 seconds in a coffee grinder)AP flour 1/2 cup Salt 1 tspWater for kneading about half cup or soMix all ingredients and knead dough.....It shouldn't too hard or too soft....After kneading let it rest for 10 minutes.....roll the dough in a very thin chapati without any flour dust (it will roll out easily) with a round cookie cutter cut the puri 's......fry in hot oil....press the puri immediately when u add in oil it will puffed up beautifully. .....alllllll ur puri ' s will puff up😉 ....fry all the puri ' s in that way...and ur super crisp & puffy puri ' s are ready😊


Ingredients for channa chaat 2 cups of chickpeas boiled 1 big size potato boiled in small cubes1 medium size onion chopped Salt 1 tsp Red chilli flakes 1 tsp Chaat masala 1 tsp Cumin seeds half tsp Mint leaves 2 tbs Lemon juice 1 tbs  (optional ) Mix Mix Mix & chaat is ready.
Ingredients for pani / tamarind waterTamarind pulp 1 cup Water 1 & half liter Salt 2 tsp Red chilli flakes half tsp Cumin powder 1 tsp Mint leaves 2 tsp Heat water in a pan....It shouldn't boiling....Add tamarind pulp....Stir....add other ingredients except mint leaves....Stir for 5 minutes.....off flame....let it cool.....add mint leaves.....cool it in refrigerator or add some ice cubes & enjoy with puri ' s 😊


گول گپے اجزاء =سوجی 2 کپ باریک پیس لیں میدہ 1/2کپنمک 1 چائے کا چمچ پانی گوندھنے کے لیے تقریباً آدھا کپ یا تهوڑا سا اورسارے اجزاء کو ملا کر آٹا گوندھ لیں .آٹا نہ زیادہ سخت ہو اور نہ زیادہ نرم. گوندھ کر 10 منٹ کے لیے چھوڑ دیں. پھر بیلن سے بہت باریک بیل کر گول کٹر سے کاٹ کر گرم تیل میں فرائی کر لیں تیل میں ڈالتے ہی اس کو چمچ کی مدد سے دبائیں گول گپا پهول کر اوپر آ جائے گا اسی طرح سارے گول گپے فرائی کر لیں. چاٹ کے لیے اجزاء =چنے ابلے ہوئے 2 کپآلو ابلا 1 بڑا باریک کٹی پیاز ایک درمیانی نمک 1 چائے کا چمچہ کٹی لال مرچ 1 چائے کا چمچہ چاٹ مصالحہ 1 چائے کا چمچہ زیرہ آدھا چائے کا چمچ پودینہ 2 چائے کے چمچے لیموں کا رس 1 کهانے کا چمچہ  (اگر نہ ڈالنا چاہیں تو نہ ڈالیں )سارے اجزاء کو اچھی طرح مکس کریں چاٹ تیار هے.کهٹے پانی کے لیے اجزاء =املی کا گودا 1 کپ پانی ڈیڑھ لٹر نمک 2 چائے کے چمچے لال مرچ کٹی آدھا چائے کا چمچہ بهنا، پسا زیرہ 1 چائے کا چمچہ پودینہ 2 چائے کے چمچے پانی گرم کریں اور اس میں املی کا گودا ڈال کر حل کریں پانی ابلتا ہوا نہ ہو پهر اس میں باقی مصالحے ڈال کر تھوڑا سا پکائیں ہلکی آنچ پر خیال رہے پانی ابلے نا (5 منٹ ) چولہے سے اتار کر ٹھنڈا ہونے دیں جب ٹھنڈا ہو جائے تو اس میں پودینہ ڈال دیں اور فریج میں رکھ دیں اور اگر چاہیں تو برف بھی ڈال لیں اور گول گپوں کے ساتھ پیش کریں مزے دار چٹخارے دار گول گپے تیار ہیں.
Follow me on Social Networks:Facebook : https://www.facebook.com/sarashautecuisine16/Instagram: https://www.instagram.com/saras_haute_cuisine/

No comments:

Post a Comment

Instantaneous Rabri/Easy & perfect Rabri Recipe By Sara's Haute Cuisine

WATCH ALL VIDEOS ON YOUTUBE FOR MORE VIDEOS LIKE,COMMENT,SHARE & SUBSCRIBE An instantaneous recipe of rabri in which I used br...